Local4local (dorpsmolen) - update

Tijdens een informatiebijeenkomst over dorpsmolens in het provinciehuis in Leeuwarden hebben Ger van Putten en Maarten Bakker (van adviesbureau ZonVoorIedereen) een presentatie gehouden over de plannen voor een vervangende dorpsmolen in Kûbaard.
De informatiebijeenkomst was bedoeld voor belangstellenden uit dorpen en steden (wijken, bedrijfsterreinen) in Friesland waar inwoners zelf energie willen opwekken. Naast de presentatie van Ger was er ook een presentatie over Reahûs, waar de energiecoöperatie Energie coöperatie Reahûs plannen ontwikkelt om met behulp van wind, zon, opslag en een warmtenet volledig aardgasvrij te worden.
Er zijn in Friesland 14 zg. dorpsmolens, dat zijn windmolens die (deels) eigendom zijn van ‘de gemeenschap’, dus het aangrenzende dorp of meerdere omliggende dorpen, of waar sprake is van een andere vorm van medezeggenschap. Kûbaard en Wommels zijn plaatsen met zo’n dorpsmolen. De aanduiding ‘dorpsmolen’ geeft het recht om de molen ook in stand te houden en eventueel te vernieuwen of te vervangen. Dit in tegenstelling tot windmolens zonder die aanduiding. Het beleid binnen de provincie is al jaren om nieuwe solitaire molens niet meer toe te staan, ten gunste van windmolenparken.
Ger vertelde in zijn presentatie over de totstandkoming van de dorpsmolen en stichting Wiek in Kûbaard. Hij heeft becijferd dat de molens van Wiek het dorp Kûbaard gedurende hun leven zo’n 250.000 euro hebben opgeleverd. Hij is dan ook een voorstander van het behouden en moderniseren van dorpsmolens, en de uitbreiding van hun aantal, en raadt de provincie (PS) aan financieel garant te staan voor nieuwe dorpsmolenprojecten. Maarten vertelde over de plannen om een van de molens in Kûbaard te vervangen door een moderner exemplaar, de mogelijkheden waartoe hij en Simon Visbeek (ZonVoorIedereen) onderzoeken. De locatie van de nieuwe (vervangende) molen staat nog niet vast. Zowel het erf van de fam. Kester (Joarumerleane) als dat van de fam. Heech worden genoemd. Voor het zover is zullen er nog allerlei onderzoeken volgen, zoals onderzoek naar de aanwezigheid van broedvogels, en het effect van geluid en slagschaduw op de omgeving.
Vanzelfsprekend worden, als de plannen concreter worden, ook bewoners en omwonenden van Kûbaard geïnformeerd en betrokken bij de plannenmakerij. Tot die tijd zijn de ontwikkelingen te volgen op deze website.