Mijn Energie VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 12 januari 2023

Woonenquête 2022/2023

In november 2022 is er een enquête over wonen, energie en mobiliteit uitgegaan van de stichting Dorpsbelang en de coöperatie EnergieKûbaard. Van de ongeveer 100 huishoudens in Kûbaard hebben er 55 gereageerd, waarvoor hartelijk bedankt! In januari 2023 zijn de resultaten gepresenteerd in het Dorpshuis. Hieronder volgen enkele highlights.

Het woningaanbod van Kûbaard, afgaande op de antwoorden van de 55 respondenten, is vrij divers qua leeftijd maar laat twee duidelijke pieken zien, een voor de laatste eeuwwisseling (tussen 1980 en 2000) en een voor de eeuwwisseling daarvoor (tussen 1880 en 1900). De piek van eind 19e eeuw is te verklaren door het aantrekken van de economie in reactie op de landbouwcrisis van 1878. De tweede piek is de nieuwbouw van Kûbaard in de Prikken, eind vorige eeuw. Ook blijkt er een woning te zijn gebouwd na 2020, maar niet duidelijk is, waar die staat.

Vraag 6. Wat is het bouwjaar van uw woning?

De diversiteit en leeftijd van het woningaanbod is terug te zien in de energielabels van de woningen, hoewel die beide niet alles met elkaar te maken hoeven hebben. Het energielabel is een methode om de energieprestaties van woningen te kunnen vergelijken. Een hele zuinige woning heeft het label A, een hele onzuinige het label G. Als je nooit een label hebt aangevraagd, is het label van je woning automatisch G. Monumenten zijn vrijgesteld van het energielabel. Uit de enquête blijkt dat iets meer dan een kwart van de woningen in Kûbaard zuinig kan worden genoemd (A, B of C).

Vraag 7. Wat is het energielabel van uw woning?

Wij trekken ons niet te veel aan van het energielabel en stoken onze woningen lekker warm. Het gros van de huishoudens (81,8%) verwarmt het huis door middel van centrale verwarming op gas, al of niet met een vorm van hulpverwarming.

Vraag 22. Hoe verwarmt u uw woning?

23,6% van de huishoudens bleef in 2021 onder het verbruik van het prijsplafond van 1.200 m3 dat de overheid in 2022 ging hanteren, en nog eens 12,7% zat daar niet ver boven. Dat betekent dat de rest en overgrote meerderheid van de huishoudens in 2022 erg veel meer is gaan betalen voor energie, tenzij zij aanzienlijk veel minder gas is gaan gebruiken.

Vraag 19. Hoeveel gas verbruikte u in 2021?

Op het gebied van elektriciteit gaat het beter. 57,4% van de huishoudens had in 2021 een elektriciteitsverbruik dat onder het prijsplafond van 2022 (2.900 kWh) bleef. Historisch gezien was de prijs die werd betaald in 2022 onder het prijsplafond met ~40 cent per kilowattuur echter nog steeds hoog.

Vraag 20. Hoeveel elektriciteit verbruikte u in 2021?

Even iets anders dan energie. De Kûbaarders lijken in meerderheid tevreden over hun woning, tenminste als je dat kunt uitdrukken in verhuisplannen. Slechts 9,1% verwachtte eind 2022 binnen 10 jaar te zullen verhuizen. Maar er was ook een vrij grote groep (30,9%) die aangaf binnen 10 jaar misschien te zullen verhuizen.

Vraag 10. Verwacht u binnen 10 jaar te gaan verhuizen?

Wat voor eisen deze mensen stellen aan hun nieuwe woning wordt in de volgende grafiek duidelijk. Uit de woonwensen blijkt dat Kûbaard niet alles biedt wat mensen graag zouden willen hebben. Zo zouden veel mensen op termijn wel in een kleine woning of woongemeenschap van ongeveer 55 vierkante meter willen wonen, al of niet met zorgvoorziening, en dat type woning was er eind 2022 niet of nauwelijks in Kûbaard.

Vraag 14. Wat voor woning of woonvoorziening heeft u dan voor ogen?

Ook is mensen gevraagd naar energiebesparende maatregelen. Veel mensen zijn bezig met kleine of grote verbouwingen. Op de vraag naar belangstelling voor energiebesparende maatregelen kwamen zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en energiezuinig koken het hoogste uit. Ook waterzijdig inregelen was trending. Stichting Wiek is in dat gat gesprongen en heeft zuiniger stoken vorig jaar mogelijk gemaakt voor tientallen huishoudens.

Vraag 27. In welke energiebesparende maatregelen heeft u interesse?

Als je in een dorp als Kûbaard woont, is het belangrijk dat je mobiel bent. Op een uitzondering na beschikken alle huishoudens over een eigen auto (56,4%) of twee (41,8%).

Vraag 16. Hoe wilt u vervoer buitenshuis in de nabije toekomst regelen?

Autodelen kan ruimte op straat opleveren. Bovendien kan het elektrisch rijden betaalbaar maken. 20 huishoudens in Kûbaard gaven eind 2022 aan belangstelling te hebben voor een vorm van autodelen. 17 huishoudens overwegen zo’n deelconcept in aanvulling op hun eigen vervoermiddel(en). 3 huishoudens overwegen een deelconcept zelfs ter vervanging van hun eigen vervoermiddel(en).

Dat waren de highlights!